Zo hou je je huis koel in de zomer

(VER)BOUWEN VOOR HET HUIDIGE KLIMAAT

Bij nieuwe gebouwen ligt de focus tegenwoordig op een goede isolatie en een hoge luchtdichtheid om warmteverlies in de winter te voorkomen. Bij het ontwerpen van nieuwe residentiële woningen moet ook de impact van de zon op de woning beperkt worden. Zo wordt het risico op oververhitting in de zomer geminimaliseerd – een risico dat de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen door de verbeterde isolatie en de toename van glas in bouwontwerpen.

Ook bij renovaties is het binnenklimaat steeds belangrijker om aan te pakken, zeker bij Ingrijpende Energetische Renovatie (IER). Bij deze laatste vorm van renovatie focus je op het energiezuinige en het duurzame aspect van renoveren, waarbij minstens de installaties voor verwarming, koeling en warm water volledig worden vervangen én je minstens 75% van de buitenschil gaat (na)ïsoleren.
Hierbij is het vooral belangrijk de focus te leggen op thermische comfortverbeteringen, het gebruiken van energiezuinige bouwmaterialen en het plaatsen van een ventilatiesysteem. Natuurlijk ventileren en passief koelen kan al door simpelweg de ramen te openen, maar door de stijgende buitentemperaturen zal dit niet meer voldoende zijn.

THUISWERK

Door de verschuiving naar steeds meer thuiswerk (sinds corona) zien we ook steeds meer het belang in van het klimaatcomfort in onze eigen woning. Zo willen we aangenaam kunnen werken met de meest optimale verwarming, koeling en ventilatie. Bovendien willen we niet dat we door het thuiswerk hogere energierekeningen hebben op het einde van de rit, dus energiezuinige systemen zijn hetgeen waar iedereen naar op zoek is.

AIRCONDITIONING

Als mensen over koeling spreken denken we over het algemeen aan de ‘split’ airconditioningunits, bestaande uit een unit buiten en een gedeelte binnen. Deze zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid en de temperatuur dalen. Door het koelproces om te keren, kunnen ze tegenwoordig de woning ook verwarmen in de winter.

Om de luchtvochtigheid te kunnen verlagen in je woning, wordt het vocht uit de lucht gehaald, waardoor je het effect krijgt van drogere lucht. Iets wat vaak als een nadeel ervaren wordt van airco. Mensen ervaren ongemakken van de té sterk afgekoelde ruimte en de droge lucht maar ook van het niet op tijd vervangen van de filters van deze toestellen. Dan worden stof en bacteriën lustig in het rond geblazen, met irritatie van de luchtwegen of ademhalingsproblemen tot gevolg. De vaakst voorkomende klachten zijn neusverstopping, hoofdpijn, keelpijn of stemproblemen. Ook astmapatiënten of mensen met een allergie ondervinden daar last van.

Verder zorgt koeling via een airco voor een erg hoog energieverbruik. In tijden van stijgende energieprijzen is het dus ook belangrijk te weten dat er ook alternatieven zijn om je woning te verwarmen én te koelen met een veel lager energieverbruik.

DE VERSCHUIVING NAAR HERNIEUWBARE ENERGIESYSTEMEN

In een poging om verwarming (en koeling) met fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen en zo de uitstoot te verminderen, heeft de Vlaamse regering besloten om aardgasaansluitingen te verbieden in nieuwe grote verkavelingen, appartementsgebouwen of groepswoningbouwprojecten sinds 2021. Vanaf 2025 wordt een aardgasaansluiting zelfs algemeen verboden bij nieuwbouw, zowel voor woongebouwen als bij niet-residentiële gebouwen.

Lucht-water warmtepomp

Geothermische warmtepomp

Koolstofarme systemen zoals warmtepompen zullen de voorkeur krijgen en de overheid promoot deze dan ook door middel van subsidies.

Warmtepompen halen energie uit de grond of de lucht om het water mee op te warmen. Het warme water wordt ten slotte gebruikt om de verschillende kamers te verwarmen. Wat veel mensen niet weten, is dat een warmtepomp, net zoals de eerder genoemde airco, ook kunnen koelen in de zomer maar dan wel op een ecologische en energiezuinigere manier. Beter voor de natuur, je gezondheid en voor je portemonnee.

Jaga warmtepompradiator

Bij Jaga denken we in functie van de lange termijn en duurzaamheid. We ontwikkelen onze producten dan ook om levenslang te kunnen meegaan en bovendien zo energiezuinig mogelijk te zijn. Daarom hebben we een heel gamma aan toestellen die perfect functioneren met een warmtepomp: Jaga’s warmtepompradiatoren.

Scroll naar boven