Welk type warmtepomp kiezen?

SOORTEN WARMTEPOMPEN

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar we zullen ons focussen op de meest voorkomende: grond-waterwarmtepompen (aardwarmte) en lucht-waterwarmtepompen (luchtwarmte).

Grond-waterwarmtepomp

De temperatuur in de grond is het hele jaar door vrij constant, meestal tussen 8 en 11°C. Hierdoor is een grond-waterwarmtepomp iets efficiënter dan een lucht-waterwarmtepomp. De prestaties van een grond-waterwarmtepomp zijn echter sterk afhankelijk van de lokale geologische omstandigheden. Het wordt dan ook aangeraden om een geologisch onderzoek uit te laten voeren om zeker te zijn dat je kiest voor de meest efficiënte oplossing.

Er zijn 2 basisopties voor grond-waterwarmtepompen: een horizontaal leidingsysteem of een verticale variant door middel van grondboring.

Voor een horizontaal systeem moet het buizennetwerk op een diepte van ongeveer 1 tot 2 meter onder je gazon liggen. Dit is de meest economische optie, maar ook hier is de grond een belangrijke factor voor je uiteindelijke rendement. Als je onvoldoende grondoppervlak hebt kan je ook een grondboring overwegen (verticale systeem). Omdat je energie haalt uit de diepere lagen van de grond zal je rendement hoger zijn omdat je er amper te maken krijgt met temperatuurschommelingen.

Lucht-waterwarmtepomp

Lucht-waterwarmtepompen halen energie uit de lucht, waarbij temperatuurschommelingen wel het rendement beïnvloeden. Ze wekken het hele jaar door de nodige energie op, maar bij extreme temperaturen zullen zij iets harder moeten werken. Lucht-waterwarmtepompen zijn relatief eenvoudig te installeren. De buitenunit kan naast het gebouw, op het dak of op een afgelegen locatie worden geplaatst en bieden de meest economische oplossing voor hernieuwbare energietechnologie. Hierdoor worden ze tegenwoordig het meest gekozen.

Scroll naar boven