Verplicht verwarmen op lage temperatuur sinds 2023? Met Jaga ben je zo in orde!

Voor bouwaanvragen vanaf 2023 is het verplicht dat elke nieuwbouwwoning beschikt over een verwarmingssysteem dat werkt op lage watertemperatuur. Op termijn zullen alle gebouwen in ons land aan deze verplichting moeten voldoen. Voldoe je niet aan de eis om lagetemperatuurverwarming te installeren, dan leidt dat tot een verstrenging van je E-peil met 15%, wat je natuurlijk wil vermijden.

 Wat is verwarmen op lage temperatuur?

Dit wil zeggen dat het water in je verwarmingssysteem een temperatuur heeft tussen de 35°C en 45°C. Het water aan deze temperatuur zal via het verwarmingssysteem tot in je radiatoren of convectoren stromen, waarmee deze je woonkamer zullen gaan opwarmen.

Hoe lager de watertemperatuur is, hoe beter het rendement zal zijn van je totale systeem. Met de huidige energieprijzen is het belangrijk om hierbij stil te staan.

Ook is het zo dat je bij het vernieuwen van je installatie niet mag vergeten om ook je radiatoren te vervangen. Voor de meest energiezuinige combinatie kies je dus ook voor lage temperatuurradiatoren samen met een duurzame opwekker (een warmtepomp bijvoorbeeld).

 • Light cooling
 • Heating

Strada

Hybrid MM

 • Light cooling
 • Heating

Vertiga

Hybrid

 • Light cooling
 • Deep cooling
 • Heating

Briza 12

2-pijp Wand

 • Light cooling
 • Deep cooling
 • Heating

Clima Canal 10

2-pijp

Vraag je warmteverliesberekening aan bij Jaga

Bij het kiezen van je verwarmingsinstallatie zal je installateur een berekening moeten maken van de dimensionering en het aantal toestellen die nodig zijn voor je volledige woning en de grootte van elk toestel per ruimte.

Wij helpen elke (ver)bouwer of installateur door warmteverliesberekeningen als service aan te bieden. Voor officiëles tavingsstukken voor EPB (volgens de norm volgens de NBN EN 12831-1) kan er een gedetailleerde berekening aangevraagd worden bij onze klantendienst. Zo ben je altijd zeker dat je de meest geschikte Jaga toestellen hebt in elke ruimte van je woning en dat je het nodige vermogen zal hebben per ruimte in je woning.

Wil je echter zelf aan de slag gaan op onze website met onze berekeningsmodules?

Ook dat kan: https://jaga.com/benl/rekenmodules/.

Eigen berekeningen zijn echter geen officiële EPB-stavingsstukken.

Lage temperatuurradiatoren: snel energiezuinig verwarmen

Wil je een kamer kort of snel verwarmen? Dan is een vloer- of wandverwarming op lage temperatuur niet zo geschikt. Het duurt even voor de woning volledig is opgewarmd, wat bijgevolg minder comfort zal bieden dan snel reagerende radiatoren of convectoren van Jaga.

Verwarmen op lage temperatuur heeft heel wat andere voordelen:

 • Energiezuiniger want verwarmen op lagere temperaturen laat de energieopwekker (bv warmtepomp) met een hoger rendement werken.
 • Extra veilige verwarming voor kinderhandjes. Jaga toestellen voelen aan de buitenzijde nooit te warm aan, waardoor er ook geen risico is op verbranding.
 • Lage temperatuur convectoren en radiatoren hebben ook als voordeel dat de temperatuur sneller aangepast kan worden en per ruimte apart ingesteld kan worden. Dit is het voordeel van de lage massa en waterinhoud van het systeem dat opgewarmd moet worden om de energie effectief over te dragen aan de ruimte. Dit is bij vloerverwarming (zwaar systeem) natuurlijk niet mogelijk.

Ontdek ons volledige gamma aan lagetemperatuurradiatoren, die bovendien perfect geschikt zijn voor warmtepompen: https://jaga.com/benl/warmtepomp-radiatoren/ of download de brochure rond warmtepompradiatoren hier.

Voordeel van een warmtepompradiator?

Met een warmtepompradiator van Jaga in combinatie met een warmtepomp kunnen je radiatoren bovendien niet enkel verwarmen maar ook koelen! Zo investeer je in één systeem dat doorheen alle seizoenen zorgt voor een aangenaam binnenklimaat doorheen je hele woning. Radiatoren voor alle seizoenen, 2 functies (verwarming én koeling) in 1 radiator, handig toch?

Nog geen budget voor een warmtepomp?

Op warmtepompen zit momenteel een langere levertijd, wat ervoor zorgt dat je de investering ook kan spreiden in de tijd. Door je lage temperatuurradiatoren reeds te plaatsen in combinatie met een andere opwekker bespaar je al direct op je energiekosten. Op termijn kan je dan nog investeren in een warmtepomp en is je hele afgiftesysteem al volledig klaar voor deze nieuwe opwekker.
Meer info of kom langs

Ben je op zoek naar een professionele installateur?

Contacteer ons en wij helpen je graag verder!
Kom je graag langs in onze showroom in Diepenbeek? Ook dat kan na het maken van een afspraak: +32(0)11 29 41 11 of via info@jaga.be

Scroll naar boven