Auto Draft

KOELEN MET EEN WARMTEPOMP

Grond-waterwarmtepompen kunnen zeer efficiënt koelen en wel op 2 manieren: actieve of passieve koeling. Dankzij de stabiele ondergrondtemperatuur kan het van nature koelere grondwater worden gebruikt om een ruimte te koelen, zelfs in de zomer. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van een actief koelproces.

Dit staat bekend als ‘passieve’ koeling, wat wij ‘jaga light cooling’ noemen.

Indien men nog kouder water nodig heeft, dan moet de warmtepomp het koelwater naar een lagere temperatuur koelen dan het grondwater. Dit staat bekend als ‘actieve’ koeling, ook gekend als ‘jaga deep cooling’. Het koelwater kan eventueel zo laag afgekoeld worden dat men de binnenruimte er ook mee ontvochtigd. De deep cooling toestellen van Jaga zijn daarom voorzien van een condensafvoer.

Bij luchtwaterwarmtepompen spreekt men altijd van actieve koeling, ook wanneer de watertemperatuur niet diep gekoeld wordt en geen condens afgevoerd moet worden.

JAGA IS COOL(ING) – LIGHT COOLING

Bij Jaga ontwerpen we intelligente lage-temperatuurradiatoren voor verwarming en koeling die gecombineerd kunnen worden met warmtepompen: onze warmtepompradiatoren. Eenzelfde radiator kan dus wisselen tussen verwarmen en koelen. Zo geniet u het hele jaar door van een aangenaam binnenklimaat.

Elke Jaga warmtepompradiator bevat onze gloednieuwe DBH-technologie. DBH staat voor Dynamic Boost Hybrid, wat verwijst naar de kleine ventilatoren (of activators) die in je Jaga radiator verwerkt zitten. Deze verhogen de luchtstroom over de warmtewisselaar, waardoor je een krachtiger toestel krijgt qua afgifte. Zo moeten je radiatoren niet urenlang werken eer je woning aangenaam warm of koel aanvoelt. Mag het allemaal nog wat sneller gaan? Dan hebben onze radiatoren ook nog een boost-functie waarbij de ventilatoren op volle toeren gaan draaien om de ruimte nog sneller op te warmen en te koelen.

Deze vorm van lichte koeling doet de temperatuur van de ​​kamer met een paar graden dalen, zonder dat je hiervoor veel energie moet verbruiken. Men spreekt van lichte koeling wanneer de watertemperatuur constant hoger is dan de condensatietemperatuur (of het dauwpunt) omdat er dan geen condenswater wordt gevormd. Het energieverbruik is, vooral in combinatie met een warmtepomp, veel lager dan bij diepe koeling.

JAGA IS SUPER COOL – DEEP COOLING

Indien lichte koeling onvoldoende is voor uw woning, dan kan u bij ons ook terecht voor ‘Jaga Deep Cooling’. Bij diepe koeling wordt kouder water gebruikt om tot een koelere afgifte te komen. Hierbij wordt gewoonlijk condens gevormd omdat de temperaturen van de warmtewisselaar in het toestel die in contact komt met het gekoelde water meestal onder het dauwpunt liggen.

Ons assortiment voor diepe koeling bestaat uit ventilatorconvectoren tegen de wand of ingebouwd en waar je maar wenst in de woning (bijvoorbeeld in de vloer, in een kast…). Al deze radiatoren zijn zo krachtig dat ze kunnen verwarmen én koelen. Eenzelfde toestel wat alles kan, dat is handig.

Scroll to Top